Prima alergie alimentară

Am început diversificarea la 6 luni, prin metoda clasică, a piureurilor și a alimentelor introduse treptat. Nu am ținut acea regulă de 3 zile chiar pentru fiecare nou element adăugat în hrana băiatului, dar am fost atentă la reacțiile pe care le are după fiecare masă. Rădăcina de pătrunjel, de exemplu, i-a provocat constipație dureroasă, de fiecare dată când i-am dat. Adică de vreo 3 ori, la distanță de câteva săptămâni. Așa că acum nu se mai află printre legumele pe care i le gătesc. Laptele de capră i-a provocat o ușoară alergie, adică i-au apărut câteva bubițe pe burtică, așa că în preparate pun lapte de vacă.
Având un teren alergic, diagnosticat fiind cu dermatită atopică, i-am introdus chiar și căpșuni, zmeură, nuci, alune, alimente despre care se știa că nu e bine să le dai bebelușilor până într-un an. Mai nou, însă, Organizația Mondială a Sănățății recomandă să fie introduse în alimentație după 6 luni. Găsiți studiile pe net. Nu a avut nicio reacție, doar că nu prea i-au plăcut.
Așadar, mă consideram o norocoasă că piticul poate să mănânce aproape orice. Până azi. Sătulă fiind să îi fac în fiecare dimineață numai mere, pere, banane, avocado și uneori mango, am zis să îl răsfăț azi cu un piure delicios dintr-un kiwi, 2-3 feliuțe de portocale și jumătate de banană, toate introduse deja cu succes. A mâncat maxim 4 lingurițe, apoi a refuzat să mai deschidă gurița, deși îi era vizibil foame. Am observat că se înroșise în jurul guriței, așa că nu am insistat, și i-am făcut repede un oușor. Într-o jumătate de oră, însă, au început să îi apară bube pe obraji, să i se umfle urechile și fața. Pe corp avea doar în câteva locuri niște pete roșii, dar avea și închieturile umflate.

Când am fost la dermatolog, medicul m-a instruit cum să reacționez în astfel de situații, una dintre măsuri fiind să îi dau antihistaminic. Doar că eu nu am cumpărat să am în casă, că na, am zis că nu am nevoie. Și uite-așa l-am trimis de urgență pe Mihai la farmacie să cumpere Zyrtec. Până a venit el cu medicamentul, începuse deja să îi treacă, dar i-am dat oricum picăturile. În tot timpul ăsta, piticul a fost vioi, s-a jucat și a ”vorbit”. Din fericire, a adormit apoi. L-am verificat des, să fiu sigură că e ok. Până acum, pare să fie în regulă.
Așadar, a făcut alergie la kiwi sau portocală, pentru că banană din același mănunchi i-am dat și zilele trecute și nu a avut nicio reacție adversă. Atât kiwi, cât și portocale, i-am mai dat de-a lungul ultimelor 4 luni, fără probleme. Mă gândesc că poate au avut fructele astea ceva. Le-am cumpărat ieri, din Carrefour-ul de la Shopping City.
Vom reveni, deci, la merele noastre cele de toate zilele, și voi reintroduce în alimentație cele două fructe, pe rând, să văd reacții. Acum, măcar, am în casă Zyrtec.
Voi ați trecut prin situații asemănătoare?

UPDATE: Kiwi-ul a fost de vină, am testat la scurt timp portocale simple și nu a avut nicio reacție la ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *