Când ne oprim din muncă înainte de naștere

Îmi place să aranjez fiecare detaliu din ținuta mireselor mele, pentru ca pozele lor să iasă perfecte. Daniela era însărcinată în câteva luni, așa că grija pentru ea a fost chiar mai mare, în ziua nunții. Doar Mihai știa, însă, cât de greu mi-a fost în ziua aceea să am grijă de alții, când eu d-abia mă țineam pe picioare, deși poate nu se vede în poza de sus.

Cu o zi în urmă, fusesem la primul control de când aflasem că sunt însărcinată. Doamna doctor Nica mi-a spus că sarcina mea incipientă, de doar 6 săptămâni, era prea jos, așa că, pentru a fi siguri că ”se va prinde”, trebuia să stau la pat în următoarele zile. I-a spus lui Mihai să aibă grijă de mine să nu mă ridic din pat nici pentru a găti, nici pentru a spăla vase, nici nimic.

Ne-am uitat unul la altul și i-am spus medicului că nu prea se poate, pentru că sunt fotograf, iar sâmbătă aveam nuntă. Mai mult, duminica trebuia să fiu la București, la TVR, unde începeam noul sezon al emisiunii. Cum aș fi putut să-mi sun mirii, să le spun să-și găsească fotograf de pe o zi pe alta?! Nici n-am luat în calcul posibilitatea asta.

Mi-a făcut o injecție, mi-a dat mai multe pastile și mi-a spus să iau No-spa, ori de câte ori am dureri. Nu mai știu câte am luat în ziua aceea, 5-6. Mă înțepau foarte tare ovarele și tot ce-mi doream era să stau întinsă. A fost singura dată, de când fac eu nunți, adică de aproape 6 ani, când m-am retras în mașină, într-o clipă de liniște în timpul petrecerii, și am stat puțin întinsă.

mire-1Cumva, am reușit să trec peste weekend-ul acela și peste durererile din următoarele săptămâni, și sarcina a evoluat bine.

Dar atunci mi-am pus prima dată problema când ar trebui să mă opresc cu muncă, pentru a nu pune în pericol sarcina. V-am spus că am, practic, 3 joburi. Așa am fost mereu. Am muncit mult, dar și pentru că îmi place asta. Dintr-o dată, însă, am zis că poate nu merită. Mai ales că ne-am chinuit mult timp pentru a avea un copil.

Acum, când scriu acest articol și am împlinit fix 27 de săptămâni de sarcină, mă simt bine, chiar foarte bine. Un pic grasă, dar, na, ce să facem 🤣 Nu mă pot plânge, aș fi ipocrită să spun că ”vai, ce greu mi-a fost!” până acum. Am avut grețuri doar în primele 3 luni, nu am vomat niciodată, nu am lipsit nicio zi de la muncă, am încheiat sezonul de nunți la finalul lui octombrie, fără ca mirii mei măcar să bănuiască ceva. Ba chiar în ultima perioadă, în ciuda kilogramelor pe care le-am luat și pe care încep să le simt din ce în ce mai tare, mă trezesc dimineața foarte odihnită, plină de energie, cu chef de muncă.

27265782_10210870400544093_1655304857_o

Mi-am propus să lucrez cât pot de mult, înainte de naștere. Oricât mi-aș dori acum să stau doar acasă, cu bebele în sus, sunt convinsă că o să mă plictisesc singură. Da, știu ce-o să-mi spuneți, să mă bucur de ultimele zile de liniște 😬 Știu toate lucrurile astea, dar m-am obișnuit atât de mult să muncesc non-stop, încât mă sperie puțin ideea de a mă opri brusc, din tot. Știu și că timpul o să treacă foarte repede, mai ales că în perioada aceea mi-am propus să amenajez și camera bebucului, despre care d-abia aștept să vă povestesc, într-un alt articol.

Mi-am luat, apoi, după naștere, o lună de pauză, în ceea ce privește jobul de fotograf.  Bine, îi voi face copilului mii de poze, dar alea nu se pun! 😀 La celelalte joburi mă voi bucura de post-natal. Primele evenimente le am programate în luna iunie. Credeți că e prea devreme? Bebe va fi bine doar cu bunicile acasă, cât eu voi fi plecată? Oare o să am timp să mă refac după naștere?

6 Replies to “Când ne oprim din muncă înainte de naștere”

  1. Buna! In calitate de mamica fotograf, pot spune ca sezonul trecut nu am putut participa la evenimente alaturi de sotul meu. Nici inainte de nasterea din 22 iulie, din cauza oboselii, greturilor si durerilor de spate si inghinale provocate de greutatea burticii, nici dupa, deoarece am alaptat. Bebelusul sta si cu bunicile, nu iti face griji, insa din propria experienta, dupa primele 3 saptamani de pasat copilul mama-bunici, era cam bulversat si agitat. Din momentul in care l-am ingrijit doar eu a devenit mai linistit si mai mancacios. Fizic, daca nasti natural, intr-o saptamana you’re good to go. Mult succes!

    1. Hei! Eu nasc in aprilie, asa că, cel putin teoretic, doar prima parte a sezonului voi lipsi. Am redus, oricum, numărul și am încercat să luăm numai în oraș, astfel încât să fiu aproape de casă.
      Multumesc mult de feedback, e foarte important pentru mine, mai ales că ai același job.

  2. Draga mea, eu m-am oprit cu două săptămâni înainte de a naște, practic la 36 de săptămâni. Nu pentru că nu mai puteam(mergeam cu tramvaiul si pe jos pana la Casa Presei, urcam scări), dar am vrut câteva clipe de liniște înainte, să amenajez totul, să aranjez hăinuțe, să-mi pun la îndemână totul, să știu eu că, atunci când voi veni de la spital, am totul în ordine și nu trebuie să îmi fac griji pentru nimic. Și am reușit.
    Recuperarea a fost rapidă, chiar dacă a fost cezariană, dar, sincer, din cauza meseriei noastre, m-am plictisit repede acasă deși mă ocupam de bebe. Am revenit după 6 luni la serviciu, nu stăteam foarte mult, dar mi-a oferit liniștea aceea ”la cap” pentru a fi o mămică capabilă. Ceea ce îți doresc și ție și sunt convinsă că așa va fi.

  3. Mire, atata timp cat te simti bine si ai chef de munca, nu te opri! Eu am fost la servici si in ziua cand am nascut😊 si nu imi pare rau. Cred ca daca o persoana activa pune stop/pauza, i se strica tot echilibrul. Pentru dupa nastere e mai greu de facut planuri: nu stii in cat timp te refaci macar partial, nu stii cat/daca vei alapta si cat de bine se adapteaza BB cu bunicile. Planul asta cred ca trebuie facut din mers. Oricum, esti o mamica frumoasa si curajoasa si sunt convinsa ca orice decizie vei lua va fi cea mai buna pentru tine si BB. Nastere usoara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *