Cum era să îmi distrug ficatul, în timpul sarcinii

Intru direct în subiect. Primele analize, cele din trimestrul întâi, nu au arătat că aș avea probleme de sănătate. Doar câteva valori erau ușor depășite, dar nimic care să îngrijoreze medicul, care mi-a prescris doar vitamine – Elevit, Aspenter – pentru circulația sângelui, și celebrul No-Spa(pentru dureri, când e cazul).
În primele luni, din cauza grețurilor, am avut un regim alimentar destul de curat, așa că am fost surprinsă când transaminazele crescuseră de la 42 la 101, valoarea normală fiind sub 35! Transaminazele sunt niște enzime care se găsesc în interiorul celulelor hepatice. Atunci când celulele ficatului sunt distruse, transaminazele ajung libere în sânge. Cum însă analizele pentru hepatită erau negative, atât medicul de familie, cât și cel care îmi monitorizează sarcina mi-au recomandat să repet investigațiile după 2 săptămâni, sperând că e vorba de o eroare.
Așa că am eliminat complet mezelurile, și-așa puține, din alimentație, nu m-am atins de prăjeli și mâncăruri grase, iar de alcool nici nu s-a pus problema, după ce, când am aflat că sunt însărcinată, am luat decizia de a nu mai bea deloc alcool, până după naștere(și alăptare, probabil).
Am încercat să mă odihnesc mai mult și să nu mă mai stresez, însă nu cred că aici este punctul meu forte 😣
După nici 3 săptămâni, am primit pe mail rezultatele noilor analize. 191! Atât arăta valoarea în dreptul GPT/ALAT/ALT. Doctora mi-a spus că trebuie să îmi iau liber de la serviciu și să am mai multă grijă de mine, punând valorile ridicare pe seama stresului. Cum mai erau doar câteva zile până la vacanța mea de iarnă, am refuzat să stau acasă, dar am promis că în concediu voi fi cuminte. Mi-a redus doza de Aspenter, pentru că bebucul avea circulația în regulă, și mi-a anulat vitaminele, recomandându-mi multe fructe și legume și cumpătare la mesele de sărbători. Apoi, refacerea analizelor, pe 3 ianuarie. În cazul în care valorile ar fi continuat să crească, urma să îmi dea scrisoare medicală pentru a sta acasă.
Eh, ce credeți, am stat liniștită în vacanță? Nu prea! Știți cum e, cumpărături, curățenie, vizite etc. În plus, pisica mea, suflețelul meu, a dispărut într-o noapte de acasă. Și-au urmat zile cu căutări peste tot, lacrimi și stres.
Două zile am fost liniștită. 1 și 2 ianuarie, după ce, chiar în primele ore ale lui 2018, niște prieteni ne-au găsit pisica, la vreo 10 km de casă.
Pe 3 ianuarie m-am prezentat la analize, destul de resemnată că n-au cum să-mi iasă bine. Dar, poftim minune! Valoarea GPT/ALAT/ALT a fost de doar 69! E adevărat, încă dublu față de normal, dar, oricum, o scădere considerabilă! Untitled-1-2Concluzia medicului specialist: tratamentul cu Elevit. Se pare că încă o pacientă, la fel de ”grăsuță” ca mine, cum ne-a descris doctora 😂, avea aceleași probleme din cauza Elevitului. Cred că medicamentul ăsta nu suportă cărnița de porc, e prieten doar cu fructele și legumele, deși nicăieri în prospectul medicamentului nu scrie despre aceste posibile efecte adverse. Nici pe internet nu am găsit alte viitoare mămici care să se fi lovit de problema asta.
Nu vreau să vă sperii pe cele care luați Elevit, e posibil să fi fost doar o coincidență în ceea ce mă privește. Doar încerc să vă fac atente la valorile din analize, pe care chiar ar trebui să le faceți, chiar dacă păreți sănătoase tun!
Acum, mai aștept câteva săptămâni până voi reface analizele, care sper să iasă în valori normale, de data aceasta. Doar Aspenter mai iau, o pastilă pe zi. Și Rennie, un antiacid care mă ajută să scap de arsurile gastrice. A, iar balonarea îmi trece cu Carbocit.
Voi cu ce probleme de sănătate v-ați confruntat în sarcină?
Și cum ați scăpat de arsuri, care nu mă lasă nicio o zi să stau liniștită, indiferent de ce mănânc! Nu-mi spuneți vorba aia din bătrâni, că dacă ai arsuri înseamnă că îi crește părul copilului 😂! Apropo, trebuie neapărat să avem o discuție și despre toate superstițiile astea!

8 Replies to “Cum era să îmi distrug ficatul, în timpul sarcinii”

 1. Buna! Si eu sunt o viitoare mamica insarcinata in saptamana 21, maine urmeaza sa imi repet analizele. Medicul mi-a prescris si mie Elevit 2 (incepand cu al doilea trimestru de sarcina) si l-am luat pana acum in fiecare seara. Tu ai luat de la inceputul sarcinii sau tot din trimestrul doi de sarcina? Multa sanatate in continuare!

  1. Bună, Maria! Felicitări și sarcină ușoară! Eu am luat Elevit din primul trimestru, cam din săptămâna 6. Am luat și Elevit 1 și câteva pastile de Elevit 2, până le-am întrerupt.
   Mie doctora mi-a spus că a mai avut doar un caz ca al meu, cu o altă gravidă “grăsuță” :)) se pare că cele slăbuțe nu sunt afectate.
   Multă sănătate!

 2. Hei, mi-ai dat de gândit cu transaminazele. …Eu am luat ca și tine la prima sarcina Elevit. (pe.atunci nu era 1 și 2 și 3)
  Am continuat, la recomandarea medicului, și în alăptare. La.6 luni când i-am făcut analize puştiului, i-au ieșit mărite transaminazale, deși nu începusem diversificarea și era alăptat exclusiv. Hm…Now I Wonder. …

  1. Bună, Simona!
   E posibil. Mie medicul de familie mi-a spus că am noroc de o doctoră bună pentru că s-a gândit să-mi întrerupă Elevitul. Pentru că nu există nicăieri scris că ar putea să apară efectele astea secundare.

 3. Buna, eu am 31s si 2 zile si pana la 30 s nu am luat niciun fel de pastila. Analizele mi-au iesit bine pana acum. La 30s mi-a iesit ca sunt putin anemic si mi-a dat fier. Nastere ușoară iti doresc!

 4. În legătură cu vitaminele prenatale, medicul meu mi-a recomandat Femibion tocmai pentru că a avut cazuri de mămici care au avut probleme de la Elevit. Aștept să îmi fac săptămâna aceasta analizele deoarece deja sunt în săptămâna 28 de sarcină. Eu am avut probleme cu crampele uterine pentru care iau No-Spa și MagneB6 încă din săptămâna a 16-a. Sper să fie totul bine până la final.

  P.S.: ca și coincidență, băiatul meu se va naște tot în aprilie 2018 și tot Vladimir îl va chema 😃

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *